MENEKÜLTEK SEGÍTÉSE HATÁRON BELÜL

Alapítványunk székhelye Fehérgyarmaton van, működési területünk kiterjed a járásra, köztük a tiszabecsi határátkelő térségére. Ez a térség az ország egyik legelmaradottabb területe nagy munkanélküliséggel terhelve. A menekültek ellátása komoly feladatot jelentett a térség településeinek, a szociális hálónak. Segítség folyamatosan érkezett.

Alapítványunk ebben a helyzetben helyi ismeretekkel rendelkezve igyekezett megtalálni azokat a segítési módokat, amelyek kiegészítik az ide érkező segítségnyújtást.

Tiszabecs

Az elmúlt közel 2 év kicsi szervezetünk életében igen aktív időszak volt. Felelősséget is jelentett, hogy nagyon sokan álltak mögöttünk adakozóként, nagy bizalmat fektetve egy ismeretlen alapítvány munkatársaiba, hogy a rájuk bízott adományok valóban oda és olyan célra kerülnek átadásra, ahová azokat szánták.

2022 tavaszán a SOTE akkor II. éves Mentőtiszt hallgatóinak kezdeményezésre a fővárosban és térségében komoly adománygyűjtés folyt. Ezeknek az adományoknak jó része alapítványunkon keresztül jutott el a szükségben lévőkhöz. A közel 800 négyzetméteres bérelt raktárunk udvarán folyamatosan, 24 órában mozogtak az autók, de már adakozóként az ország több pontjáról és külföldről is csatlakoztak a gyűjtéshez ( többek között a Budai Technikum, Békásmegyer óvodái, Zugló óvodái, Vatta község önkormányzata, Dunaújváros, Kecskemét, Dunakeszi lakosainak gyűjtését közvetlenül hozták el Fehérgyarmatra). Külföldről érkezett adományaink nagy részét a Svájcban és Németországban élő, anyaországból és Kárpátaljáról ott tartózkodó magyarok gyűjtései tették ki, de egy teljes kamion adományt kaptunk egy holland civil szervezettől is.

Az adományok összetétele változó volt, nagy mennyiségű élelmiszer, higiénia termék, használt és új ruházat érkezett hozzánk. Értékben és tömegben a Svájcból érkezett kórházi és egészségügyi felszerelések és eszközök emelkedtek ki, melyek elsősorban a határon túlra kerültek kiszállításra. Erről bővebbet ITT tudhatsz meg.

Belföldön a térségünk településein elszállásoltakat segítettük az önkormányzatok vagy egyéb – őket ellátó – magánszemélyeken keresztül ( többek között Nábrád, Tivadar, Uszka, Tunyogmatolcs, Kömörő, Mánd, Kispalád, Csenger, Csengersima, Milota, Túristvándi, Szatmárcseke, Tarpa).

A belföldről érkező adományok értéke meghaladta a 22 millió forintot ( közel 23 tonna mennyiség ), a külföldről átvett adományok eszmei értéke kifejezhetetlen (különösen az egészségügyi és kórházi eszközök), nyilvántartásainkban 33 tonna adomány, közel 35 millió értékben szerepel.

Az adományok fogadása és továbbítása mellett fokozatosan egyre több családdal, személlyel kerültünk kapcsolatba, nyújtottunk segítő kezet mentorálással, gyermekek és fiatalok tanulásban való segítésében, hivatalos papírok ügyintézésében, munkavállalásban, szállásközvetítésben és még minden másban, amit az adott helyzetben tenni kellett.

Ezt az összetett feladatot kevés munkatárssal, de nagyszámú (több, mint 50 fő)önkéntessel tudtuk és tudjuk végezni. Köszönettel tartozunk a United Way Magyarországnak, hogy az „Együtt Ukrajnáért!” programjuk keretében anyagi forrásokat biztosítottak a pénzügyi szükségletekhez.

2023 A Segítő Összefogás által mentorált család legfiatalabb tagja, Renáta fellépett, zongorázott az iskolai rendezvényen. Büszkék vagyunk rá és folytatjuk a segítésüket.

PÉNZBELI ADOMÁNYOK AZ ALÁBBI BANKSZÁMLASZÁMRA UTALHATÓK: OTP BANK 11739030-23919741 IBAN: HU10 1173 9030 2391 9741 0000 0000 BIC (SWIFT) KÓD: OTPVHUHBA

Kaptunk egy köszönetet: https://www.facebook.com/NabradHivatalosOldala/posts/3253790254850147