EZERSZÍN

Ezerszín Szociális boltunk és közösségi terünk Fehérgyarmaton, az autóbusz-pályaudvar mellett, szemben, a Május 14 tér 6. szám alatt található.

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az, hogy szociális bolt?

Azért kapta ezt a nevet, mert köznapi értelemben ez a szó fejezi ki leginkább a segítő tevékenységet. Az üzletben az áruért fizetett összeg, vagy juttatott támogatás – a logisztikai és az üzlet fenntartásához kapcsolódó költségek levonása után – teljes mértékben visszaforgatásra kerül az alapítvány által végzett segítő programok végzéséhez.

Ki vásárlolhat az üzletben?

BÁRKI, aki jó terméket szeretne vásárolni, jó áron, miközben a pénze jó ügyet szolgál, hiszen nehezebb élethelyzetben élő embereket segít ezáltal.

MINDENKI, aki emellett tudatosan gondolkodik, újra használatba vesz termékeket, csökkentve ezzel a keletkezett hulladékok mennyiségét.

Mit jelent a közösségi tér kifejezés?

Ebbe a helyiségbe vásárlási szándék nélkül is bárki bejöhet segítséget kérni. Jelenti azt, hogy a helyiség nem csak üzletként funkcionál, hanem lehetőséget ad akár vásárlás, nézelődés közbeni beszélgetésekre, problémák, nehézségek megosztására. Esetenként a helyiség átrendezésével egyéb közösségi programok szervezhetők.

Az üzlet árukészlete honnan származik?

Magánszemélyek, esetlegesen vállalkozások tárgyi adományaiból, időnként akciókban megvásárolt árukból.

Miért kell fizetni az áruért, ha ez egy szociális bolt?

Azért, mert mielőtt az áru az üzletbe kerül valakinek át kell venni, raktározni kell, melynek költségei merülnek fel, az adományok begyűjtését gyakran önkéntesek végzik, de az üzemanyag pénzbe kerül, komoly raktári tevékenység (válogatás, szelektálás, rendszerezés) van mögötte. Gyakran mosogatni, mosni, vasalni, javítani kell az értékesítésre felkínált termékeket. A használatra már nem alkalmas termékek hulladékként történő elszállításának költsége is alapítványunkat terheli.

Minden átvett adományt pénzért értékesítenek?

NEM. A még használható minőségű adományok kb. 50 %-a ingyenesen kerül átadásra személyek, családok számára. Az ingyenes átadás nagy része gyöngyösi és fehérgyarmati raktárunkból történik, de szociális boltunknál bárki számára elvihetően INGYENES doboz került kihelyezésre, melyben áttekinthetők az áruk elvitel előtt. Egyre bővül azoknak a személyeknek, családoknak a köre, akikkel folyamatos segítő kapcsolatban vagyunk és az egyénre vagy a családra szabott csomagokat készítünk nekik elő. Ez is része MÉLTÓ ADAKOZÁSI PROGRAMUNKNAK.

Mi az a MÉLTÓ ADAKOZÁSI PROGRAM?

Ennek a programunknak az előzményeiről, lényegéről ITT olvashat bővebben.

Mi az, hogy ÉRTÉKMENTÉS?

Az átvett adományokat folyamatosan válogatjuk, rendszerezzük. Gyakran olyan termékekre találunk, amelyek esetleg már jelenlegi korunkban nem, vagy kevésbé használatosak, de vannak, akik számára (gyűjtők, a RETRO termékek, vintage stílus – ez a stílus egyfajta életfelfogás, hogy hogyan tudjuk a múlt értékeit a jelenbe varázsolni- kedvelői) számára érték és örömforrás lehet. Ezeknek a termékeknek szeretnénk a „legjobb felhasználóit” megtalálni, akik a tárgyakért cserébe adományukkal támogatják alapítványunk munkáját.

Mitől KÖRNYEZETTUTDATOS az ilyen jellegű adománygyűjtő és adományt felhasználó tevékenység?

Az egész rendszer HÍD A FELESLEG ÉS A SZÜKSÉG KÖZÖTT, miközben ötvözi a szociális ellátás, a társadalmi érzékenyítés és a közösségépítés sok-sok elemét a fenntarthatóság hírdetésével.

Milyen termékeket fogad adományként az alapítvány?

Azokat a termékeket, amelyek még bárki számára használható minőségűek, nem szennyezettek, nem balesetveszélyesek. Tekintse meg ITT részletesebb listánkat!

Mik azok a termékek, amiket nem vesznek át adományba?

A szennyezett, szakadt, használhatatlan, működésképtelen termékeknek már nincs helye egyetlen adománygyűjtő szervezetnél sem! Nagyon sok olyan régi ruházati termék van még a háztartásokban (különösen idős embereknél), amiket már ma senki nem használ, így azokat nem tudjuk továbbadni. Erre fokozottan figyelnünk kell, ez része a MÉLTÓ ADAKOZÁSI PROGRAMNAK is. Részleteket ITT olvashat:

Lehet-e adományozni élelmiszert az alapítvány részére?

Az élelmiszereket külön kell választanunk tartós és romlandó élelmiszerekre. Egyelőre csak tartós élelmiszereket tudunk átvenni és tárolni (pl. konzervek, szárazáruk – liszt, cukor, olaj stb – hosszú minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek). Minden élelmiszernek minőségmegőrzési időn belül kell lennie!

A tárgyi adományokon kívül milyen módon lehet támogatni az alapítványuk tevékenységét?

Az adományozási lehetőségekről, ennek részleteiről az adokozás fülön olvashat bővebben, kattintson itt rá!

Amennyiben a fentiekben nem találtam választ a kérdéseimre, hová fordulhatok?

Amennyiben kérdése merül fel, akkor írjon nekünk az alábbi e-mail címre, munkatársaink igyekeznek minden kérdésére választ adni.

segitoosszefogas@gmail.com

Illetve vegye fel velünk a kapcsolatot az ITT talált elérhetőségeken: